Adolf Scherbaum - Βιογραφία

Κύρια πύλη

Deutsch

English

Español

Italiano

 

Βιογραφία

Κατάλογος των έργων του

Κατάλογος εγγράφων

Δείγματα μουσικής

Αναζήτηση

Οι αντιδράσεις σας

Γεννήθηκε στη Βιέννη, Αυστρία, 15 Αυγούστου του 1931.
Πέθανε στο Linz, Αυστρία, 10 Μαρτίου, 2003

Εκπαίδευση: Ο πατέρας του, μέλος μιας μπάντας της Βιέννης, του έδωσε τα πρώτα μαθήματα φλάουτου το 1945. Το 1946 παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα πλάι στον Adolf Ludwig, σόλο φλαουτίστα της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης. Αμέσως, κατά τους πρώτους μήνες, κατόρθωσε σημαντικά τεχνικά επιτεύγματα και αναγνώριση. Κατά το χειμερινό εξάμηνο 1946-1947 πέρασε τις κατατακτήριες εξετάσεις στην ακαδημία της μουσικής και των τεχνών του θεάματος (νυν Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών). Μαθήματα συναυλίας (Josef Niedermayer και Hans Reznicek), Ορχηστρική κατάρτιση (Josef Krips και Hans Swarowsky), Σύνθεση και Θεωρία μουσικών οργάνων (Alfred Uhl). Ο Scherbaum μελέτησε επίσης Πιάνο, Γενική Θεωρία της Μουσικής, Θεωρία της Αρμονίας, Μουσική Δωματίου, Θεωρία της Μορφής, Γενική Ιστορία της Μουσικής, και Ακουστική και Ρυθμική Κατάρτιση. Τα πρώτα του κομμάτια γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην ακαδημία (μουσική για φλάουτο και πιάνο), ευτυχώς - και πολύ συχνά – εκτελεσμένα από τον Hans Reznicek σε διάφορες ευκαιρίες.

Επαγγελματική πορεία: Μετά τις τελικές εξετάσεις (1951, summa cum laude), ο Scherbaum έγινε το πρώτο φλάουτο στην Ορχήστρα «Opernstudio» (ορχήστρα στούντιο όπερα) του Hans Gabor. Ύστερα από μια-δύο συμμετοχές του στο εξωτερικό και μια σεζόν (1952) με την Ορχήστρα «Bad Gastein Kurorchester» κατά το ίδιο έτος, ο Scherbaum έγινε σόλο φλαουτίστας στο «Linzer Landestheater» (αργότερα Bruckner Ορχήστρα), όπου έμεινε ως τη συνταξιοδότησή του το 1996.

Ο Adolf Scherbaum ήταν συνιδρυτής του «Neues Ensemble Linz» και ίδρυσε την "Linzer Bläserquintett" (Λιντς Πέντε άνεμοι), που εκτελούν πολλά από τα κομμάτια της μουσικής δωματίου για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Τιμητικές Διακρίσεις: Το 1978 Τιμητικό Μετάλλιο της αυστριακής επαρχίας της Άνω Αυστρίας.

Συναυλίες: Πολλές εκπομπές και ηχογραφήσεις σε στούντιο: ORF (Αυστριακή Broadcast, Radio Bremen. Το 1995, ο Scherbaum είχε την δική του τακτική ραδιοφωνική εκπομπή ("Adolf Scherbaum Studio Drei"). Η παγκόσμια πρεμιέρα της συναυλίας του για Όμποε και Έγχορδα SWV 260 (1966) πραγματοποιήθηκε κατά την επίσημη τελετή της Brucknerhaus (σπίτι συναυλία Linz). Το Preludium του Scherbaum για Μεγάλη Ορχήστρα και Όργανο SWV 633 (1969) παίχτηκε κατά τα εγκαίνια της «Brucknerhaus», στις 23 Μαρτίου 1974.

Περισσότερες συναυλίες στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιαπωνία ακολούθησαν.

Έργα: Ο Adolf Scherbaum έγραψε περί τα 2000 έργα: Περίπου 700 κομμάτια για μεγάλη ορχήστρα (π.χ. 95 για φλάουτο, 38 για πιάνο, 34 για βιολί, 18 για τρομπέτα, 17 για όμποε, 14 για κλαρινέτο, 11 για γαλλικό κόρνο, 6 για φαγκότο, 3 για τρομπόνι, 3 συναυλίες για βιόλα), 11 συμφωνίες, περίπου 650 κομμάτια μουσικής δωματίου (πνευστά και έγχορδα), διάφορες θρησκευτικές λειτουργίες, καντάδες, τραγούδια, περισσότερα από 300 κομμάτια για σόλο σχεδόν κάθε ορχηστρικού οργάνου, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου οργάνου, μουσική για θέατρο και μπαλέτο, λαϊκή μουσική συμπεριλαμβανομένων κάποιων παραλλαγών, περίπου 100 κομμάτια για συγκρότημα ή ορχήστρα τζαζ, καθώς και κομμάτια ποπ μουσικής.

Αναγνώριση: Στην πληθώρα των έργων του, ο Adolf Scherbaum βρήκε την τέλεια αρμονία μεταξύ της εκτέλεσης ως πρώτου φλάουτου στην Ορχήστρα «Linz Bruckner» και της δημιουργικής δουλειάς του ... OÖ Nachrichten, 26 Απρίλη 1971 To 1971, o Thomas Kerbl ήταν ο σολίστ της συναυλίας για πιάνο του Adolf Scherbaum, που εκτελέστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα για τον εορτασμό των 60ών γενεθλίων του φημισμένου συνθέτη Λιντς και η οποία μας εξέπληξε με την υψηλή αξιοσημείωτη δύναμή της. OÖ Nachrichten, Αύγουστος 1991 Ο Peter Kapun (καθηγητής του Anton Bruckner Ιδιωτικού Πανεπιστήμιου του Linz, φλαουτίστας στην Ορχήστρα Bruckner και ερμηνευτής πολλών κομματιών του Scherbaum είπε: "Ο Scherbaum δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο στυλ μουσικής όταν συνθέτει..., που είναι ίσως το μυστικό της επιτυχίας του. Τα κομμάτια του είναι εύκολα στο άκουσμα, είναι εύκολα στην εκτέλεση... έχουν απλά καλό ήχο! Ο πιανίστας Thomas Kerbl είπε: "τα έργα του αποκαλύπτουν τη φρεσκάδα, τη δύναμη και το πνεύμα. Υπάρχει ζωντάνια ... "

Η κύρια περίοδος ήταν μεταξύ 1952 και 1995. Το 1985, ο Adolf Scherbaum έγραψε: «Η τεχνική είναι όπως πριν από 20 χρόνια. Δεν υπάρχουν δωδεκαφωνίες, αλλά ελεύθερες αρμονίες. Πάντα θεωρούσα αυτή τη μέθοδο ως δική μου εφεύρεση, ακόμη και πριν από την δωδεκαφωνική μου περίοδο, και βάσισα όλα τα κομμάτια μου πάνω σε αυτήν..."

 

Inge Adamiker-Scherbaum

Ιαν. 2006


Πνευματικά δικαιώματα © 2010 - 2016 Αδαμίκερ, Αυστρία. Διατηρούνται όλα τα πνευματικά δικαιώματα.
Τελευταία τροποποίηση: 24-02-2016